Hartweek

Voorkomen dat je ziek wordt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000064
Van onze kennissponsor

Stel dat je vandaag hoort dat je waarschijnlijk ooit ziek gaat worden. Het idee is nogal naar. Maar eigenlijk ís het dat juist niet. Want zo kun je makkelijker op tijd voorkomen dat het echt gebeurt! Aan de Universiteit Leiden proberen ‘medische detectives’ ziektes al op te sporen voor ze er zijn.

‘Waarom ik?’ Dat vragen mensen zich vaak af als ze getroffen worden door bijvoorbeeld een hartinfarct. Nou, soms is het gewoon toeval. Maar best vaak is prima uit te leggen waarom juist een bepaalde persoon een grotere kans heeft op een kwaal.

Medische detectives

Aan de Universiteit Leiden werkt een team van ‘medische detectives’, onder leiding van Prof. Dr. Frits Rosendaal. ‘Ik wil weten waarom mensen ziek worden’, zegt hij. Daarom werd in 2008 de studie NEO (Nederlands Epidemologie van Obesitas) opgestart. De professor en zijn collega’s onderzochten bijna 7000 mensen met ernstig of minder ernstig overgewicht, die verder wel gezond waren. Ze kozen juist voor mensen die te zwaar waren, omdat vrijwel alle kwalen bij die groep vaker voorkomen en de wetenschap eigenlijk nog niet goed begrijpt waarom. En bijna een derde van de hele wereldbevolking heeft gezondheidsproblemen door overgewicht.

Het ene vet is het andere niet

Het unieke aan dit onderzoek was dat zoveel mensen uitgebreid onderzocht werden. En het is niet zomaar eenmalig. Acht jaar na die eerste test werd via de huisartsen een vervolgonderzoek gedaan. Welke mensen waren intussen ziek geworden? Waren in het eerste onderzoek dingen terug te vinden die achteraf gezien al een waarschuwing had kunnen zijn? De eerste onderzoeksresultaten zijn er al. Zo weten de onderzoekers dat sommige mensen vet opslaan vlak onder de huid en anderen dieper in het lichaam. Aan de buitenkant zie je niks van dat verschil. Maar vanbinnen maakt het wel degelijk uit. Mensen die veel vet hebben dat dieper ligt, rondom de organen, blijken vaker last te krijgen van beginnende diabetes.

Nooit meer ziek

Frits Rosendaal is heel enthousiast over het Leidse medische recherchewerk. Hij zou de groep van 7000 het liefst levenslang volgen. ‘Misschien dat we over een tijdje de mensen weer vragen om te komen voor een uitgebreider onderzoek. Zo hopen we ook naar effecten van veranderingen in de tijd te kunnen kijken. Die kennis kunnen we gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën en medicijnen.’ Stel je voor dat je heel veel ziekten zou kunnen voorspellen. Dan was je kans om lang gezond te leven nog veel groter. Binnen éen of enkele generaties kan het zover zijn.

 

Vond je dit interessant nieuws? Lees meer van Universiteit Leiden »

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden