Verliefd op een robot

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000064
Van onze kennissponsor

Kun je verliefd worden op een robot? En nog gekker: kan een robot verliefd worden op jou? Nu nog niet, maar dat zal niet eindeloos duren, voorspellen veel wetenschappers. Straks kun je je perfecte vriendje of ideale vriendin misschien wel gewoon online bestellen. 

Er is al veel onderzoek gedaan naar hoe verliefdheid en liefde te zien zijn in je hersenactiviteit. Zo is dankzij MRI-scans gebleken dat kijken naar een foto van iemand op wie je verliefd bent andere gebieden in je hersenen activeert dan kijken naar een plaatje van zomaar iemand. We weten nog lang niet alles over het ‘recept van de liefde’, maar dat de stofjes dopamine, adrenaline en oxytocine ermee te maken hebben, staat wel vast. Dopamine zorgt voor het blije gevoel dat je krijgt als je verliefd bent, adrenaline voor de spanning en oxytocine is een lastig woord voor ‘knuffelhormoon’.

Liefde uit de fabriek

Verliefd zijn is fantastisch…. en soms gruwelijk. Het overkomt je niet elke dag. En dat het dan ook nog wederzijds is al he-le-maal niet. Als je dan al een stelletje wordt, moet het ook nog maar eens écht klikken. Poeh. Vermoeiend. Kan dat nou niet makkelijker? Wat nou als je je ideale superleuke woest aantrekkelijke vriend of vriendin gewoon in de fabriek kunt laten maken?

Het klinkt als sciencefiction, maar een robotliefde is niet helemaal ondenkbaar. Voorlopig is het nog wel heel moeilijk om robots echte emoties mee te geven. ‘Robotpoppen die kunnen lachen en huilen zijn al jaren populair speelgoed’, zegt Mariska Kret, universitair docent Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Leiden. ‘Maar het is de mens nog niet gelukt robots te laten voelen.’ De interesse in echt gevoelige robots is alleen zo groot, dat ze er vast ooit wel gaan komen.

Eén grote liefde graag!

Eh, maar als het dan zover is? Moeten we dan dus concurrentie verwachten van de ideale nep-vrouwen en nep-mannen? Da’s wel een beetje een eng idee. Kret denkt dat de eerste ‘gevoelsrijke’ robots vrouwen zullen zijn. Want nu zijn er ook al vrouwelijke robots op de markt die mannen gezelschap bieden. Ze verwacht trouwens ook dat de eerste fem-bot die echt van een man kan houden inderdaad een hit wordt. ‘Zodra we zover zijn dat we een robot kunnen ontwikkelen met menselijke eigenschappen zoals emoties, ontstaat er een nieuwe situatie. In dat geval zullen de eerste vrouwelijke exemplaren als zoete broodjes over de toonbank vliegen, vergelijkbaar met een nieuwe Apple gadget.’ Ga jij ook in de rij staan? Of zoek je toch naar een iets minder perfecte geliefde van vlees en bloed?

 

Vond je dit interessant nieuws? Lees meer van Universiteit Leiden »

DEEL DIT ARTIKEL Facebook