Blog

Met een hongerige maag staar ik naar de hamburgers achter een glazen raampje. Eentje dat opent als ik twee euro betaal. De verleiding is groot, haast te groot, maar ik houd me in en laat de afstand tussen mij en de burger bestaan. Ik heb namelijk geen euro meer.

Blog

Het is een grote chaos als de leerlingen het lokaal binnenkomen. Er worden tassen op tafels gegooid, met stoelen geschoven en iedereen praat hard door elkaar heen. Had de leraar maar iets wat rust biedt!

Blog

De periode van verwarring, woede, verdriet en chaos is voorbij. De storm is gaan liggen. Ik ben niet langer een puber.

Blog

Huiswerk, tentamens, klassenuitjes en afspraken met vriendinnen. Ik schrijf dit soort afspraken niet in een agenda maar houd ze bij in mijn overvolle hoofd. Althans, dat denk ik.

Blog

Dit stuk gaat over een wword. Een woord van slechts drie letters. Maar spreek jij dat uit, dan is de kans groot dat je iemand teleurstelt. Tegelijkertijd geeft het jou ruimte én energie. Om welk woord het gaat: nee.

Blog

Ik kijk om me heen, veel leerlingen zijn nog niet aanwezig. Een voor een sluipen ze later het lokaal in. De leraar kijkt niet eens meer op als de negende leerling haflslapend binnenkomt.

geluk van jezelf en anderen
Blog

Het is een eigenschap die ik probeer te mijden, maar soms lukt dat niet. Ben ik het zonder dat ik er erg in heb en vergeet ik de ander totaal. Dan ben ik egoïstisch, zonder dat ik dat echt wil zijn.

blog ongezond eten
Blog

Ongezond eten is zo net gemakkelijk als ademen. Mensen doen het gedurende de dag vaak. Voordat je het door hebt, sta je met een frietje in je handen en sluit je vervolgens de dag af met een zak chips.

Blog

Beroemde mensen doen het en ook in films en in boeken gebeurt het geregeld. Toch wordt er vaak verbaasd gereageerd als ik vertel dat ik een dagboek bijhoud. 

Blog

Stel je eens voor: vol blijdschap heb je je koffer ingepakt met bijna alleen maar zomerkleren. Voor 25 graden heb je geen warme truien nodig.

blog online shoppen
Blog

Mijn handen rijken naar kledingstukken die op rekken hange en mijn ogen zoeken naar iets wat ik ooit dragen zal. Maar het is onvindbaar. Als ik later thuis ben zoeken mijn ogen thuis verder. Ditmaal zittend op een stoel. Via de computer heb ik gevonden wat ik zocht. Binnen enkele muisklikken zelfs.

blog roddelen
Blog

Met gespitste oren zit ik te luisteren naar een stel roddelende meiden. Ze hebben het over Lisa haar vettige haar, over Melissa’s rare manier van doen en over Nikita’s niet matchende outfit. In mijn treinrit van drie kwartier hebben zij vrijwel elke klasgenoot op negatieve wijze besproken.

Blog

Om mij heen hoor ik continu gezeur over het slechte weer. Zie ik chagrijnige mensen die boos tegen de vele regendruppels willen schoppen. En hoewel ik soms één van die mensen ben, kan ik toch genieten van een hemel die bedekt is met wolkenvelden. 

blog make-up
Blog

Het is iets wat we allemaal dagelijks doen: in de spiegel kijken. Sommigen met een blik vol afgunst en anderen met een tevreden knikje. Nog even je haar goed doen of toch nog dat extra beetje mascara. 

leven zonder bril
Blog

Met moeite probeer ik mijn lens in mijn oog te krijgen. Ik knipper wat en kijk naar mijn rode oog. Met een zucht besluit ik dat ik vandaag maar mijn bril op moet. Ik baal enigszins. Maar bedenk me dan dat ze vroeger helemaal geen keuze hadden. Vroeger hadden ze geen bril en al helemaal geen lenzen.

blog allergie
Blog

Langzaam trek ik mijn t-shirt uit bij gym. Ik voel mijn huid prikken en probeer met mijn hand de allergieplekken te verbergen. Met mijn andere hand trek ik mijn broek uit, maar het is al te laat. Een klasgenoot heeft het al gezien. 'Iew, wat is dat?', gilt ze. Ze wijst lachend naar mijn rode plekken en  andere klasgenoten zien het nu ook. Er...

blog vervelen
Blog

Terwijl ik mijn ogen langzaam open, vraag ik mijzelf af wat ik vandaag eens zal doen. Ik strek mijn armen uit en met wat gezucht kom ik mijn bed uit. Ik ben de dagen vergeten te tellen dat ik vakantie heb, maar als ik mijn tandenpoets realiseer ik mij dat het er een stuk of veertig moeten zijn.

Blog

Met een optimistisch gevoel ga ik naar het mentorgesprek. Achten en negens stralen tussen mijn enige vijf voor gym. Ik verwacht de woorden: 'Je mag volgend jaar naar de havo’, te horen. Maar het tegenovergestelde was waar.

blog inspiratie
Blog

Iedereen heeft weleens last van inspiratieloze dagen, weken of wellicht zelfs maanden. Een periode waarin er geen woorden uit je schrijverspen stromen. Een periode van gemakzucht waarin je het schrijven naast je neer legt. Maar is het stoppen met schrijven wel de beste oplossing voor het krijgen van inspiratie?

blog ode leraren
Blog

De examens zijn voorbij, een periode van stress, onzekerheden en slapeloze nachten. Maar ook een periode van terugkijken, denken aan hoe je middelbare schoolcarrière zich gevormd heeft. Welke mensen hier een groot onderdeel in hebben gespeeld en wie je gaat missen. Maar er is een groep, die wij ondanks haar soms zeurige karakter, niet mogen...

Automeisjes
Blog

Met tranen in onze ogen nemen wij afscheid van Marlijn, mijn goede vriendin, haar scooter. Tranen die vloeien uit puur egoïsme, want daar gaan onze ritjes zonder moeite. Ik denk er nog vaak aan terug. Aan de mooie zomeravonden die wij op de scooter hadden. Aan de spontaniteit die wij voelden als we snel tien kilometer verder op wilden zijn.

Blog

Beiden ploffen we neer op het opgemaakte bed. ‘We hebben het gehaald’, zuchten we. We zijn zonder onze ouders in Berlijn gekomen. En met behulp van Google maps en vreemdelingen hebben we zelf ons hotel gevonden. Maar ik moet eerlijk bekennen: er zijn momenten in onze korte reis geweest, dat wij hoopten dat onze ouders plots in Berlijn zouden...

Blog

Je zou mij als een laatbloeier kunnen bestempelen: iemand die tijdens haar brugklasjaren verlangde naar de basisschool. Die 'slechts' vier jaar nodig had om aan haar huidige middelbare school te wennen. Ik ben iemand die achterloopt in de tijd. Een meisje die als het kon tijd zou kopen om geen achttien te worden, omdat dit meisje simpelweg niet...

Blog

Met een hoofd gevuld met wiskundeformules, kenmerkende aspecten van geschiedenis, feiten en woorden van andere talen, spring ik mijn bed in. Eindelijk rust. Tenminste, dat denk ik. Want mijn hersenen herhalen alle formules eindeloos. Duidelijk een teken dat ik genoeg heb geleerd. Maar leer ik, leren wij, niet te veel?

Blog

Met mijn zware tas gevuld met schoolboeken fiets ik terug naar huis. Het is half vijf in de middag. Er waait een wind die fietsers laat lopen en lopers laat stoppen. Als ik uiteindelijk thuiskom hoor ik iemand zachtjes piepen. Mijn mondhoeken gaan omhoog terwijl ik de voordeur open maak. Een hond springt wild op mijn benen en begint uit...

Blog

Om vier uur ’s nachts gaat onze wekker, en vrijwel zonder moeite gaan wij eruit. Ons haar is ingevlochten, onze tanden zijn gepoetst en over onze schouders hangt een enorme reisrugzak. We hebben alle drie dezelfde trui aan en dezelfde spijkerjasjes mogen ook niet ontbreken. We zijn klaar om naar Praag te gaan, mét het vliegtuig. Wat kan er nou...

Blog

Met verbazing kijk ik naar de televisie die naast het digitale schoolbord hangt. Jongeren kijken te veel naar telefoonschermen en worden luier, blijkt uit de documentaire die ik met mijn klas kijk. Diezelfde les nog pak ook ík mijn telefoon. Ik zucht, ik ben verslaafd, net als bijna iedere andere tiener. Uit angst voor mijn eigen verslaving of...

yoga anti-stressles
Blog

Het leven van een scholier bestaat uit vermoeiende toetsweken, gênante mondelingen, overvolle weekenden met feestjes enzovoorts. Week na week willen we te veel, maar hebben we te weinig tijd. En willen we alles ook nog eens extreem goed doen. Dit kan voor stress zorgen. Wanneer mag een jongere eens rust hebben? En hoe leer je dat?

Blog

Als je in de brugklas komt, verandert de vraag 'kom je buiten spelen?' al snel in 'kom je chillen?' Knikkers, zelfgemaakte hutten en skeelers worden vervangen door telefoons en laptops. Maar wat deed je vroeger allemaal van acht uur ’s ochtends tot de lantaarnpalen aangingen? De mooiste buitenspeelmomenten op een rij. 

Blog

Buiten regent het. Hard. Ik zie mensen sneller fietsen, regenjassen die lichamen omhullen, iedereen lijkt zich in een volgende versnelling te bevinden. Behalve ik. Ik zie mijn hardloopschoenen staan en ze blijven staan.

Blog

In paniek kijk ik in mijn sokkendoos, ik gooi er steeds een paar uit tot ik al mijn sokken, van zwart tot felgekleurd, verspreid op de grond zie liggen. Zelfs de kniekousen die ik als klein meisje vaak droeg liggen ertussen. Maar mijn huidskleurige panty is nergens te bekennen. Wanhopig werp ik een blik in de spiegel. Wat verschrikkelijk, die...

tattoo
Blog

Vanaf je zestiende mag je een tattoo laten zetten in Nederland. En dat gebeurt ook regelmatig. Maar waarom willen jongeren op die leeftijd een tatoeage? Is het de groepsdruk, genieten ze van de naalden die onder hun huid kietelen of hebben ze er werkelijk goed over nagedacht? Maar dan nog: hoe kun je op je zestiende al weten of dit de tattoo is...

Blog

Beste vrienden komen niet uit de lucht vallen als regendruppels. En je kunt ze niet plukken als bloemen. Er moeten eerst woorden gewisseld worden, nummers en uiteindelijk zelfs interesses. Om van vreemde naar BFF te promoveren, doorloop je deze vijf fases: 

Blog

Ik had enige twijfel toen ik op mijn dertiende richting mijn eerste gitaarles fietste. 'Ben ik niet te oud?', was een vraag die door mijn hoofd zweefde. Eenmaal aangekomen voelde ik me ook zo. Ik moest met kinderachtige liedjes beginnen terwijl ik uiteraard het liefst met een solo van Greenday wilde starten. Maar dat kon ik niet, ik wist niet...

geloof religie jongeren
Blog

'Wie van jullie is gelovig?' Onze leraar vraagt het zonder enige uitdrukking op zijn gezicht. Ik kijk de klas rond, maar niemand steekt zijn of haar hand op. Een chaos van gesprekken ontstaat. 'Geloven in een god is iets wat als jongere als ouderwets wordt beschouwd'. 'Je gaat alleen naar een kerk als je gedwongen wordt door je ouders', hoor ik...

Blog

Je kent ze wel: de stille leerlingen. Leerlingen die zwijgend door de schoolgangen lopen en zelfs tijdens de lesuren voortdurend hun mond gesloten houden. Hun vrienden zitten in andere klassen of misschien zelfs wel op andere scholen. Dus vermaken ze zich door uit het raam te staren en hun schriften te vullen met tekeningen in plaats van met...

Blog

Met mijn handen klop ik zachtjes onder de tafel. ‘Hoor je dat?’, schreeuw ik naar mijn zus. Opgewonden springt ze van haar stoel: ‘Sinterklaas!’ We zijn allebei niet in bedwang te houden. Onze ouders lachen: 'Kom, laten we de cadeautjes uitpakken.’ We zijn inmiddels zeventien jaar, maar wie is er nou te oud voor Sinterklaas?

Blog

Samen met mijn vriendinnen zoek ik een goed boek uit voor school, maar het lijkt alsof ik de enige ben die van plan is het om het boek daadwerkelijk te gaan lezen. Een vriendin grijpt een willekeurig boek zonder naar de titel te kijken. 'Hé, Life of Pi, daar is toch een film van? Dan doe ik die', hoor ik haar zeggen. Ik zucht.

Blog

Met schaamte in ons lichaam worden we ingehaald door een fietser. We lachen en beseffen dat we er niet al te stoer uitzien op een scooter die maximaal 25 kilometer per uur kan. Maar ons gegiechel laat mensen ook omkijken: twee meisjes op een scooter. Het is een steeds vaker voorkomend tafereel.

Blog

Tweelingen zijn bijzonder, vreemd en misschien zelfs een tikje raar. Hoe ze hetzelfde lachen, dezelfde stem hebben en op dezelfde manier ‘hallo’ zeggen. En het zijn wezens die heel veel vragen oproepen, merk ik elke keer weer. Ik ben er zelf namelijk ook één. En krijg steeds weer dezelfde vragen te horen. 

Blog

'Ik wil zo graag een vriend,' verzucht een vriendin van me. Ik knik en kijk haar een paar seconden aan. Een klein lachje ontsnapt uit mijn mond. ‘Komt wel goed,’ zeg ik nuchter. Ik zou er ook wel een willen, denk ik bij mezelf. Maar omdat wensen niet uitkomen als je de woorden uitspreekt, houd ik wijselijk mijn mond.