Schoolnieuws

Slordige scholen: meer examens afgekeurd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Het is de nachtmerrie van iedere examenkandidaat: een eindexamen moeten overdoen omdat-ie is afgekeurd door de Onderwijsinspectie. En dan maar afwachten of je echt geslaagd bent. Dit jaar overkwam het meer dan duizend scholieren. Best een grote groep. Hoe zit dat precies? 

1. Wie kwam er met dit nieuws naar buiten?
Het was de Onderwijsinspectie die deze week bekendmaakte dat dit jaar 1370 eindexamens en rekentoetsen helemaal of deels ongeldig zijn verklaard (van de ongeveer 1,2 miljoen examens en rekentoetsen die gemaakt zijn). Dat zijn er veel meer dan vorig jaar: toen waren het er 'maar' 850. 

De inspectie heeft volgens dagblad Trouw laten weten dat niet daadwerkelijk ook 1370 leerlingen een examen opnieuw hebben moeten maken. Het zullen er wel zeker meer duizend zijn geweest. En misschien moesten een paar pechvogels wel meerdere examens overdoen.

2. Waarom zijn de examens (deels) ongeldig verklaard?
Een paar voorbeelden: Leerlingen hebben een verkeerde naam boven aan het antwoordblad gezet, gebruikten woordenboeken zonder toestemming, kregen te weinig tijd van de surveillant of kregen te maken met stroomstoringen en zoekgeraakte antwoordbladen. En – hoe gek dit ook klinkt – vier leerlingen kregen hulp tijdens hun examen of hebben na afloop antwoorden verbeterd.

3. Zijn er in andere jaren ook zo veel examens afgekeurd?
Nee, afgelopen schooljaar waren het er bijzonder veel. De boosdoener lijkt de rekentoets te zijn: het aantal afgekeurde rekentoetsen verdubbelde bijna. Terwijl er slechts 15% meer rekentoetsen zijn gemaakt. De toets moet op een computer gemaakt worden en vaak waren daar problemen mee. 

Stroomstoringen en technische storingen zorgden er uiteindelijk voor dat 616 rekentoetsen opnieuw gemaakt moesten worden. Nog eens zestig toetsen zijn afgekeurd omdat leraren leerlingen een toets lieten maken van het verkeerde niveau. 

4. Ligt de schuld vooral bij scholen of bij leerlingen zelf?
De Onderwijsinspectie laat weten dat de schuld toch echt vooral bij scholen ligt. Die maken vaak slordige, simpele foutjes.

Soms wordt een examen slecht georganiseerd: het is vooraf een grote chaos in de examenzaal. Of leraren vergeten dat een leerling extra tijd mag krijgen voor een bepaald vak. Een tip voor scholen van de inspectie: 'Wat meer aandacht schenken aan de voorbereidingen van het examen.' 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten