Zwemmen in zand

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien
Jansen

Bubbelen in een bubbelbad? Boring! Tenminste, dat vindt de Amerikaanse uitvinder en YouTuber Mark Rober. Een bommetje maken in een bad met zand, dát leek hem een stuk leuker. 

Na 25 mislukte pogingen dook hij echt kopje onder in de korrels. Mark Rober uit San Francisco is een man met een missie: hij wil de favoriete oom van zijn neefjes worden. En daarvoor haalt de youtuber alles uit de kast. Deze keer wilde hij zand vloeibaar maken. Hij had gezien dat ze dat in sommige bedrijven doen met bijvoorbeeld graankorrels of ander materiaal. De truc: er precíes genoeg lucht tussen blazen. Rober knutselde luchtbuizen met piepkleine gaatjes en lijmde die vast op de bodem van een plastic bak. Zand erin, blazer aan: klaar. Maar niet heus. De proef ging maar liefst 25 keer mis.

Magische soep

Maar Rober gaf de moed niet op. En de 26ste keer lukte het wél. De zandkorrels begonnen te dansen en te glijden als waterdruppels. Rober gooide er een bal in en ja hoor: het ding ging écht kopje onder en spoot daarna weer uit de korrels tevoorschijn. Zand klotste als water over de rand. Plastic eendjes dobberden in het zandbad alsof het een vijvertje was. En als Rober erin roerde met een lepel, leek het op magische soep.

Koppeltje duiken

Tijd voor het grote werk. De uitvinder leende een oud bubbelbad van een vriend en maakte precies hetzelfde buizen-met-gaatjes-systeem. Maar dan maatje XL. Hij kieperde het bad vol met het fijnste zand dat-ie kon vinden en zette de blazer aan. Het effect was verbluffend: Rober kon koppeltje duiken tussen de korrels. ‘Het voelt alsof er een grote zware deken over mijn hele lichaam ligt’, vertelde hij grijnzend op YouTube. Missie geslaagd En zijn neefjes? Die schrokken zich wezenloos toen ze hun oom die middag uit een borrelend zandbad tevoorschijn zagen springen. Toen ze van de schrik bekomen waren, pakten de jongens zwembroeken, brillen en snorkels en doken erbij. Missie geslaagd. Geen oom die hier nog overheen gaat.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 'Zeemeerzwemmen is zo magisch'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren