Zo zit het met de Amsterdamse anti-homoflyer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

In Amsterdam-West vonden bewoners dit weekend een anti-homoflyer in de brievenbus. Het gevolg? Veel boze bewoners en een berg aan klachten bij de politie. Vijf vragen en antwoorden over deze actie.

1. Wat maakt de flyer zo 'anti-homo'?
‘Volgens het jodendom, christendom en de islam is homoseksualiteit verboden!’, staat in koeienletters op het briefje gedrukt. Daaronder staat uitleg uit heilige boeken waaruit zou moeten blijken waarom. Ook staan er cijfers: ‘Het aantal kinderen dat wordt misbruikt door hun homoseksuele ouders is 29%’, beweert de maker bijvoorbeeld. En: ‘homoseksuelen hebben vijftig procent meer kans op depressies dan heteroseksuele personen.’

Het zijn statistieken die niet kloppen. Het lijkt erop dat de maker moslims, christenen en joden zo probeert in actie te laten komen tegen homoseksualiteit.

2. Wie heeft de flyers gemaakt?
De politie kan er nog niets over zeggen. Maar journalisten hebben een sterk vermoeden dat de flyers zijn gemaakt door een groepje aanhangers van de Turkse schrijver Harun Yahya. Op twee Yahya-Facebookpagina’s staan namelijk zinnetjes en afbeeldingen die ook in de flyers werden gebruikt.

3. Wie zijn die aanhangers precies?
Harun Yahya zelf is populair onder veel moslimjongeren in Europa, ook in Nederland. Op sommige vlakken is zijn aanhang enorm conservatief, op andere gebieden juist wat vrijer. 

Yahya vindt het bijvoorbeeld niet nodig dat vrouwen een hoofddoek dragen en is fel tegen geweld. Maar hij is over homoseksualiteit wel duidelijk: dat is absoluut verboden. Yahya kun je ondertussen meer zien als alleen één persoon: het is een beweging.

4. Mogen die aanhangers zomaar zo'n flyer in mijn brievenbus stoppen?
De politie heeft al meer dan 75 klachten gekregen over de flyer, maar kan daar nu weinig mee doen. Eerst moet het Openbaar Ministerie oordelen of het echt strafbaar is, wat de aanhangers hebben gedaan.

Veel mensen vinden in ieder geval dat het niet hoort. Amsterdamse politici reageerden geschrokken en op social media zijn veel mensen kwaad. Anderen voelen zich gediscrimineerd.

5. Klopt het dat er maandag opnieuw flyers werden verspreid?
Ja, in een andere Amsterdamse buurt gooide een groep vrienden maandagavond regenboogflyers in de brievenbussen van hun buurtbewoners. 'Love is love', schreven de vrienden erop. Of je nou hetero, homo of bi bent.

'Er is heel veel aandacht geweest voor de antihomoflyers,' zegt bedenker Luc Freijer tegen het AD. 'Maar daardoor krijgen de makers eigenlijk nóg meer aandacht en die zouden we ze niet moeten geven. Ik dacht: hoe leuk is het als we in de Indische Buurt - want daar woon ik - juist een flyer verspreiden voor verbinding?'

Foto: Twitter/MartijnKolkman

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren