Werkt een Halt-straf wel?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Ken je iemand die weleens naar bureau Halt is gestuurd? En daarna tóch opnieuw de fout in ging? Hij of zij is niet de enige. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat een derde van alle jongeren die een Halt-straf kreeg, daarna toch weer crimineel gedrag vertoont. Werkt zo'n traject dan wel?

Vuurwerk en graffiti
Bij Bureau Halt kom je terecht als je tussen de 12 en 18 jaar oud bent en iets hebt gedaan wat volgens de wet strafbaar is. Let op: het gaat om lichte vergrijpen. Het te vroeg afsteken van vuurwerk en het spuiten van graffiti, bijvoorbeeld.

Als Halt-straf moet bijvoorbeeld vuil prikken of kauwgom krabben, maar moet ook aan je gedrag werken en bijvoorbeeld praten met slachtofffers. Gaat dit alles je goed af, dan krijg je geen strafblad en lijkt er daarna eigenlijk niets meer aan de hand. 

Afmakers vs. niet-afmakers
Maar uit een onderzoek van het CBS blijkt nu dus van wel. Een derde van de jongeren gaat na een Halt-traject opnieuw de fout in. Maar dat wil niet zeggen dat de aanpak van Bureau Halt helemaal niet werkt.

Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat jongeren die het traject wél afmaken, daarna een stuk minder vaak de fout in gaan dan jongeren die het traject níet af maken. 35 procent van de afmakers ging opnieuw de fout in, tegenover 48 procent van de niet-afmakers. Het werkt dus niet bij iedereen, maar is zeker beter dan niets. Al kun je je natuurlijk afvragen of een afmaker niet sowieso een stukje 'braver' is dan niet-afmaker...

Herhaling onder jongsten
Uit het onderzoek bleek ook dat hoe jonger iemand is, hoe groter de kans op herhaling. Uit de groep van de onderzochte 12-jarigen ging 42 procent opnieuw de fout in, uit de groep van 17-jarigen lag dat percentage tien procent lager. Waar dat aan ligt? Daar is nog geen goede verklaring voor. 

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren