Wat ging er mis in Mali?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Twee Nederlandse VN-militairen zijn woensdag gedood tijdens een oefening in Mali. Een derde raakte gewond. Hoe kon dat gebeuren? En wat doen Nederlandse militairen eigenlijk in Mali? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

1. Wat is er precies gebeurd?
Een schietoefening in het plaatsje Kidal ging helemaal verkeerd: een 29-jarige sergeant en een 24-jarige korporaal kwamen om het leven. Een derde militair raakte gewond en moest in het ziekenhuis worden geopereerd.

Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht. Duidelijk is dat de militairen aan het oefenen waren met een 60-millimeter-mortier die plotseling afging. Dat is een soort buis waar je een granaat in doet. Die zakt vanuit de bovenkant van de buis langzaam naar de onderkant. Wanneer de granaat de bodem raakt, wordt de mortier afgevuurd. 

Plaatsvervangend legerbaas Rob Bauer vertelt over het ongeluk tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie.

2. Wat doen Nederlandse militairen eigenlijk in Mali?
Al sinds 2013 zijn de Verenigde Naties (VN) aan het werk in het Mali. Ze proberen voor rust en vrede te zorgen in dit Afrikaanse land. In het noorden van Mali vechten rebellengroepen tegen elkaar en door het hele land zijn jihadisten actief. 

In 2014 werden er ook Nederlandse militairen naar Mali gestuurd om deel te nemen aan de missie van de VN. In totaal bijna vierhonderd. De twee doden van woensdag kwamen dus niet om oorlog te voeren, maar juist om voor vrede te zorgen.

Nederlandse militairen aan het werk in Mali

3. En nu? 
Totdat duidelijk is wat er precies misging, mag het type mortier waar de militairen mee oefenden niet meer gebruikt worden. Vandaag zijn de twee herdacht in de Tweede Kamer. 

Voorzitter Khadija Arib wenste de de familie en vrienden van het duo heel veel sterkte. ‘In ons hoofd en in ons hart zijn wij bij hen', zei ze tijdens haar toespraak.

4. Gebeurt dit vaker?
Ja. Vorig jaar kwamen er ook al twee Nederlandse militairen in Mali om tijdens een oefening. De helikopter waarin ze zaten, stortte neer. Ook komen er regelmatig militairen uit andere landen om het leven. In drie jaar tijd al iets meer dan honderd. Daarom wordt de VN-missie in Mali ook wel de dodelijkste missie van de afgelopen jaren genoemd. 

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren