'Sportschool viezer dan je wc-bril'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

De meeste sportscholen ruiken al niet zo fris. Maar dat zijn ze ook echt niet, blijkt nu. Op één gewichtje kunnen meer dan anderhalf miljoen bacteriën zitten, ontdekte een onderzoeksteam van fitnessapparatuur-beoordelingssite FitRated. Om te laten zien hoé vies dat is, vergeleek het team dit getal met het aantal bacteriën op bijvoorbeeld een wc-bril.

Het team bezocht drie sportscholen om een idee te krijgen hoeveel en welke bacteriën op zo’n openbare plek broeien. De beoordelers namen monstertjes af van bijna dertig verschillende sportapparaten: fietsen, loopbanden en gewichten. In het laboratorium legden ze deze monstertjes onder de microscoop.

362 keer zo veel
Ze zagen dat er op 2,5 vierkante centimeter van de onderzochte sportschoolapparatuur al snel een miljoen bacteriën leven. Het is natuurlijk moeilijk uit te leggen hoe veel dat dan precies is. Dat vond het onderzoeksteam ook. Daarom vergeleken ze het aantal bacteriën dat ze vonden op de sportapparaten met het aantal bacteriën dat je kunt vinden op normale, dagelijkse voorwerpen.

Wat bleek? Op een geteste loopband zaten wel 72 keer zoveel bacteriën als op een kraantje. En op één gewichtje zaten maar liefst 362 zoveel bacteriën als op een wc-bril!

 Plaatje uit het onderzoek van FitRated

Nare kwaaltjes
Toch willen die hoeveelheden nog niet zoveel zeggen. Veel belangrijker is het antwoord op de vraag of de bacteriën ook ziektes kunnen veroorzaken. En zeker in de sportschool bleek dat zo te zijn.

52 procent van alle gevonden bacteriën is ‘slecht’ en kan allerlei nare kwaaltjes veroorzaken. Het team raadt daarom aan: was goed je handen, loop niet rond op blote voeten en vergeet je kleding niet in de was te gooien. Maar vooral dat laatste is natuurlijk nooit onverstandig na een uurtje sporten!

Het meisje op bovenstaande foto heeft niets te maken met de inhoud van dit artikel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws waar jij als jongere iets mee kunt? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren