Snoepautomaten krijgen waarschuwingsstickers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Die laatste losse muntjes die je vond in je tas ruil je op een duffe schooldag toch écht liever in voor een kleverige, zoete chocoladereep uit de snoepautomaat in de kantine. Lekker! Snoepproducent Mars - die behalve Marsrepen ook M&M's, Twixen en Snickers maakt - gaat de snoepautomaat op jouw school binnenkort pimpen met stickers. Eh, wat?

Dat doet het bedrijf niet zomaar. Het bedacht een plan om op alle snoepautomaten op middelbare scholen en mbo-opleidingen 'waarschuwings'stickers plakken. Op die stickers lees je hoeveel calorieën er in hun repen zitten. En ook hoeveel tijd het kost om al die calorieën fietsend weer kwijt te raken. Wist je dat je om de energie die in een Marsreep zit te verbranden, je meer dan drie kwartier stevig door moet trappen?

Gezond met chocolade
Het lijkt erop dat Mars vermoedt dat veel jongeren zich er niet zo bewust van zijn van wat en hoeveel er in de producten in de automaten zit. Met de stickers wil het bedrijf jongeren helpen om hun Marsrepen, Twixen, Snickers en M&M’s te combineren met een gezonde manier van leven. Kan best, denkt Mars-directeur Jack Tabbers. ‘Chocoladeproducten passen prima binnen een gezonde levensstijl als je ze met mate consumeert’, zegt hij in de papieren Telegraaf.

Liever mini-komkommers
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de stickers er precies uit gaan zien. Maar Martin van Rijn, de staatssecretaris van Volksgezondheid, vindt het plan nu al een ‘stap in de goede richting’. Toch is hij niet dolenthousiast. Het liefst ziet Van Rijn het snoep in de automaten in schoolkantines namelijk helemaal verdwijnen. Hij droomt over automaten gevuld met wortels, mini-komkommers, tomaatjes en paprikaatjes.

Zestig procent gezond
Het Voedingscentrum ziet de droom van Van Rijn ook liever werkelijkheid worden. Omdat die misschien wat lastig waar te maken is, vindt ze dat het aanbod in automaten in ieder geval voor 60 procent uit gezonde producten moet bestaan. 'We hebben dus liever dat Mars met een gezonder aanbod komt dan met een sticker’, zegt het Voedingscentrum tegen de Volkskrant. ‘Bovendien is dit helemaal niet nieuw. Op producten in automaten staat gewoon hoeveel calorieën erin zitten!’.

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren