Snapchat spleetoogfilter racistisch

Snapchat verwijdert 'racistisch' spleetoogfilter

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Hoe zie jij eruit als Aziaat? Met een nieuw Snapchatfilter kon je je ogen veranderen in spleetoogjes. Vanaf nu kan dat niet meer: Snapchat verwijderde het filter nadat het overladen was met kritiek van boze gebruikers. Het zou namelijk racistisch zijn. 

Racistisch? Waarom precies?
Door het filter kreeg je niet alleen spleetoogjes, maar werd je mond ook smaller en dikker en ging je een beetje blozen. De groep boze gebruikers vindt het nét een karikatuur van mensen met een Oost-Aziatisch uiterlijk. Een racistische karikatuur. Op Twitter uitten veel mensen hun kritiek onder de hashtag 'myyellowfacestory'.  

Foto Twitter/Limb_light

Was het filter ook als karikatuur bedoeld? 
'Absoluut niet', laat het bedrijf weten. ‘Met het filter willen we geen mensen beledigen’, zegt een woordvoerder van Snapchat tegen de Amerikaanse nieuwswebsite The Verge. Het filter zou geïnspireerd zijn op anime, Japanse tekenfilms. Op dat antwoord reageerden veel boze gebruikers weer verbaasd: ‘In anime-films zijn ogen van mensen toch juist overdreven groot?’

Snapchat kreeg toen zó veel kritiek dat het maar heeft gezorgd dat je het spleetoogfilter niet meer kunt gebruiken. En het komt ook niet meer  terug.

Maakte Snapchat niet al eens eerder een 'racistisch' filter? 
In april hadden veel snapchatters commentaar op het Bob Marley-filter. Daarmee kon je jezelf dreadlocks en een bruin kleurtje en geven en leek je plotseling zélf op de reggaezanger. De familie van Bob Marley had Snapchat toestemming gegeven om het filter te lanceren. Maar sommigen vonden 'm behoorlijk racistisch. Snapchat liet toen ook al weten dat dat niet de bedoeling was, maar verwijderde het filter toen niet. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren