Dit is niet Ramzi, maar een stockfoto.

Racistische reacties na quad-ongeluk Ramzi (15)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

De Belgische Ramzi Kaddouri was pas 15 toen hij vorige week verongelukte. Familie en vrienden zijn verdrietig, maar een aantal Facebook-gebruikers lijkt zijn dood helemaal niet zo erg te vinden. Ze plaatsten nare, vaak racistische opmerkingen onder de Facebook-nieuwsberichten over zijn ongeluk. Hoe zit dat? Vier vragen en antwoorden. 

1. Hoe kwam Ramzi om het leven? 
Ramzi was met zijn ouders op vakantie in Marokko toen het misging. Hij scheurde rond op een quad, maar ergens ging iets fout. Misschien verloor hij de grip over het stuur, misschien botste hij, misschien viel hij. Ramzi raakte in coma en overleed afgelopen weekend in het ziekenhuis.

2. Waarom is zo'n dood groot nieuws?
Belgische én Nederlandse kranten besloten aandacht te besteden aan het overlijden van Ramzi. De meeste krantenberichtjes en sitestukjes waren niet zo lang. In sommige artikeltjes werd Ramzi een Vlaming genoemd. Gek? Niet echt: de jongen heeft Marokkaanse ouders, maar is gewoon in het Nederlandstalige stukje van België opgegroeid.

Op Facebook ergerden sommige mensen zich toch enorm aan het woordje 'Vlaming'. Onderaan de Facebook-nieuwsberichten verschenen veel reacties waarin dat maar al te duidelijk naar voren komt. ‘Is een geitenneuker een Vlaming?’, schreef de één. ‘Lol, was het een zelfmoordaanslag?’, typte de ander. En: ‘Weer één minder’. Of: ‘Die quad is gekocht met drugshandel’.        

3. Kan en mag dat wel; dat soort reacties plaatsen?
Veel mensen vinden van niet. De mediaminister van België, Sven Gatz, noemt het op Twitter 'ziekelijk racisme'. 'Mensen die deze kwetsende taal hanteren, zouden maar eens in de spiegel moeten kijken', vindt de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois. Ook de Belgische krant De Morgen was het niet eens met de reacties. En dat liet de krant duidelijk merken door de grofste reacties woensdagochtend op de voorpagina te plaatsen. 'Racisme zonder schaamte', kopte de krant. 

#voorpagina

4. Wat vinden Ramzi's nabestaanden van alle ophef?
Ramzi's ouders hebben nog niet gereageerd. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd. En op dit moment zijn ze ook nog in Marokko. Pas over een paar dagen vliegen ze terug naar België. Gelukkig krijgen ze ook heel veel steun op social media, van honderden mensen uit Nederland en België.

Ramzi's neef wilde al wel iets kwijt: ‘Het doet veel pijn om zulke dingen te lezen over iemand die een hart van goud had’, zegt hij tegen de nieuwssite Het Laatste Nieuws.   

 375375 retweets

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren