Populair drakenadem-ijsje veroorzaakt brandwond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Weleens gehoord van drakenadem-ijs? Vooral in Azië zijn de mysterieuze stikstofbolletjes populair. Een jongen (12) uit Zuid-Korea raakte gewond toen hij er eentje at. Met spoed werd-ie geopereerd.

De jongen kocht het drakenijsje bij een kraampje in een waterattractiepark. Eigenlijk mocht het ijsje helemaal niet verkocht worden, maar daar trok de eigenaar van het kraampje zich niets van aan. Hij verkocht de populaire drakenballetjes al een tijdje in het park.

Koude damp

De kleurrijke bolletjes smaken niet echt ergens naar, maar zien er wel heel bijzonder uit. Er wordt namelijk stikstof overheen gegoten en daardoor komt er koude damp uit je beker met bolletjes. Dat ziet eruit als rook, die ook uit je mond kringelt als je op een bolletje bijt. Iets dat stoere foto's en video's (zie hieronder) oplevert.

200 graden onder nul

Maar pas op: het eten van zo’n drakenijsje kan best gevaarlijk zijn. Het stikstof maakt de bolletjes ijskoud: tot 200 graden onder de nul. Dat is zó koud, dat ze blijven plakken aan de binnenkant van je mond of op je tong. En dat kan pijn doen. Je kunt zelfs flinke brandwonden oplopen als je de balletjes te snel opeet. Het jongetje uit Zuid-Korea wist dat niet, en slurpte de drakenballetjes in één keer op. Maar het stikstof onderin zijn beker was nog veel te koud.

Operatie

Het jongetje werd door zijn vader naar het ziekenhuis gebracht, en daar moest hij meteen worden geopereerd. Er bleek een behoorlijk gat in de wand van zijn maag te zijn gebrand. Gelukkig ging het na de operatie al snel wat beter met het jongetje.

En de kraamhouder? Die is aangeklaagd en mag de gevaarlijke bolletjes voorlopig niet meer verkopen. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Ijsjestijd of Red de Noordpool, maak zelf zee-ijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren