Infographic

Nederlandse mannen zijn het langst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Zijn mensen de afgelopen honderd jaar langer geworden? Wetenschappers van het Britse Imperial College London bestudeerden een enorme hoeveelheid cijfertjes over lengte. Deze week publiceerden ze een rapport met daarin het antwoord. En nog heel veel meer.

De wetenschappers deden het grootste onderzoek naar de lengte van mensen ooit. Ze namen bijna vijftienhonderd bevolkingsstudies onder de loep en bekeken op die manier de lengte van 18,6 miljoen mensen. De deelnemers kwamen uit 187 verschillende landen. De wetenschappers keken per land naar de verandering in lengte tussen 1914 en 2014.

De wereld groeit
Zowel Nederlandse mannen als vrouwen zijn in honderd jaar tijd flink gegroeid, als je naar het gemiddelde kijkt. De mannen groeiden zo'n 13,5 centimeter, de vrouwen zijn nu 14 centimeter langer dan een eeuw geleden. Groeien alléén Nederlanders zo hard? Nee hoor: over de hele wereld werden mensen gemiddeld genomen langer.

Mannen in Iran groeiden zelfs nog harder: 16,6 centimeter. Maar met iets meer dan 20 centimeter groeiden vrouwen in Zuid-Korea in honderd jaar tijd het hardst. Opvallend: in Amerika groeiden mensen de afgelopen eeuw bijna niet. Maar zo'n vijf tot zes centimeter. 

Superlang of megakort?
Nederlandse mannen zijn de langste mannen van de wereld. Gemiddeld zijn ze 1,82 meter. De kleinste mannen vind je in Timor, een Indonesisch eilandje.

Nederlandse vrouwen staan op de tweede plaats op het lijstje van de langste vrouwen van de wereld. Gemiddeld zijn ze 1,69 meter lang. De langste vrouwen vind je in Letland: daar zijn ze nét een centimeter langer.  En de kleinste vrouwen wonen in Guatemala. Ze zijn gemiddeld 21 centimeter korter dan de gemiddelde Nederlandse vrouw. 

Lange top 5
Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen wonen lange mensen. Zo merkten de onderzoekers op dat in de top 25 van de landen met de langste mannen alleen Australië als niet-Europees land staat:

Meer onderzoek
Hoe het komt dat mensen in het ene land veel meer groeiden dan in het andere land? De onderzoekers denken dat lengte wordt bepaald door genen, maar vooral door de leefomstandigheden. Dat willen ze in de toekomst misschien meer onderzoeken.

'We moeten nog beter begrijpen waarom de lengte van mensen in al die landen zo verschillend veranderd is', schrijven de onderzoekers. 'Die informatie zouden we kunnen gebruiken om de gezondheid van mensen te verbeteren.'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren