Jongens blijven langer thuis wonen dan meisjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het gaat er ooit een keer van komen: je verlaat je ouderlijk huis en gaat op jezelf wonen. Omdat je dat zelf graag wilt, of omdat je vader en moeder je vriendelijk het huis uit schoppen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat jongeren steeds later het huis uit gaan. Vooral jongens gaan pas later op kamers.

Je hebt het als tiener eigenlijk maar goed: er wordt voor je gekookt, er wordt voor je gewassen en er wordt voor je gezorgd. Maar er komt een moment waarop je op je eigen benen moet gaan staan. Op kamers moet je het zélf zien te redden, terwijl je ouders hun legenestsyndroom verwerken.

'Later ontplooien'
De gemiddelde leeftijd om uit huis te gaan en zelfstandig te gaan wonen is 24,6 jaar, zegt het CBS. Tien jaar geleden was dit nog 23,6 jaar. Een mogelijke oorzaak is dat jongeren zich 'steeds later ontplooien', stelde een onderzoeker van het CBS al eerder. Het vinden van een vaste baan of gaan samenwonen met je vriend of vriendin gebeurt steeds later. 

Jongeren zouden ook steeds vaker terugverhuizen naar hun ouders: door een stukgelopen relatie of als op jezelf wonen te duur blijkt.

Mannen zijn moederskindjes
Van alle 18-jarigen in Nederland woont 12% al op zichzelf. Van alle 21-jarigen is dit 41%. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat jongens langer thuis blijven plakken dan meisjes. Op hun 27e woont 22,7% van de mannen nog thuis, tegenover 10,8% van alle vrouwen. 

Kijk jij er al naar uit om op jezelf te gaan wonen, of moet je er voorlopig niet aan denken?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren