Geluksgeloof is helemaal niet zo gek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Kan jij die belangrijke hockeywedstrijd écht niet winnen als je je geluksarmbandje niet draagt? Onzin. Of toch niet helemaal? Onderzoekers van de Universiteit van Keulen concludeerden na een test te hebben gedaan dat zo’n geluksarmbandje best écht geluk zou kunnen brengen. Onder voorwaarden, dan.

De onderzoekers observeerden een té kleine groep mensen om harde conclusies te kunnen trekken. ‘Maar’, schrijven ze, ‘het lijkt er wel op dat dingetjes waarvan je dénkt dat ze geluk brengen, je beter laten presteren.’

Zelfverzekerd
Belangrijk is het woordje 'dénkt'. Want een geluksbandje, -balletje of -onderbroek op zichzelf doet he-le-maal niets. Maar jij vertrouwt er wel op.

'Het geeft mensen het gevoel dat ze controle hebben over dingen die in de toekomst gaan gebeuren', legt Peter Thall, een van de onderzoekers, uit in zijn rapport. En dat is fijn. Het laat je zelfverzekerd voelen en dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je - als het goed is - een betere prestatie neerzet.

Tijdens het WK voetbal in 2010 droegen sommige spelers uit het Nederlands elftal een speciaal 'balansbandje'. 

Toptalent?
Maar heeft een zelfverzekerd gevoel altijd invloed op de situatie? Nee, dat niet. Het werkt alléén in situaties waarop jij zelf invloed hebt. Dat klinkt wat ingewikkeld, maar dat ís het niet. Neem als voorbeeld die spannende hockeywedstrijd. Een geluksarmbandje kan jou doen geloven jij harder rent, je méér ballen in het goal ramt en jij jouw tegenstanders stuk voor stuk met vloeiende bewegingen passeert. Je bent, kortom, een toptalent. Of: dat dénk je. En daardoor doe je het ook beter.

Maar sta jij de hele wedstijd langs de lijn met dat zelfde geluksarmbandje om je pols, dan heeft dat bandje geen enkele invloed op hoe jouw teamgenootjes de wedstrijd spelen. Jíj hoeft immers niets te doen.

Gelukskleding
Vind jij zo'n geluksarmbandje of paar gelukssokken onzin? Uit het onderzoek blijkt ook dat als je iets draagt wat je mooi vindt, het je beter kan laten presteren. In theorie werkt het precies hetzelfde. Die stoere schoenen, bijvoorbeeld, maken jou zelfverzekerder. En dat zorgt er weer voor dat je de lat wat hoger legt voor jezelf.

Het laat je dingen doen die je normaal gesproken misschien niet zou durven. Logisch, dat als je wat minder bang van bent om fouten te maken, je vaak beter presteert. 

Op de hoogte blijven van het nieuws? Meld je aan voor onze gratis WhatsAppdienst, of neem een proefabonnement op 7Days.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren