giftige eieren

5 vragen over giftige eieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Duizenden dozen eieren worden uit de winkels gehaald en weggegooid, en kippenstallen moeten op slot. Waarom? 

In sommige eieren vond de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorige week een giftig stofje: fipronil.

Hoe kwam dat stofje in die eieren terecht?

Het zat in een middel dat gebruikt werd voor het bestrijden van bloedluizen. Omdat kippen behoorlijk ziek worden van deze beestjes, zetten boeren allerlei antiluizenmiddelen in om ze uit de stallen te krijgen. Eén van die middeltjes deed het beter dan alle andere middeltjes: de bloedluizen bleven er wekenlang van weg. Maar in het spul bleek ook de verboden stof fipronil te zitten. Via de kippen, die ermee besproeid werden, is dat in de eieren gekomen.

Kan ik zo’n fipronil-ei eten?

In een besmet ei zit maar een klein beetje fipronil. Pas als je heel veel van de stof binnenkrijgt, kun je misselijk of duizelig worden en hoofd- of buikpijn krijgen. Er een paar eten kán dus wel. Toch zeggen onderzoekers dat je fipronil-eitjes beter kunnen laten staan. Ook werden de besmette eieren uit de winkels gehaald. Want in Nederland mag nooit gif in eten zitten. Ook geen kleine beetjes.

Kan ik aan een ei zien dat het besmet is?

Fipronil-eieren zien er niet anders uit en smaken ook niet gek. Om er zeker van te zijn dat je geen verkeerd ei eet, kun je de code die erop staat vergelijken met die op de lijst die de NVWA online zette. Daarop staan alle nummers van kippenboerderijen waar het gif is gevonden.

Mogen die boerderijen zomaar eieren blijven verkopen?

Alle kippenboerderijen die het stofje dit jaar hebben gebruikt, moeten hun eieren laten onderzoeken. Als er fipronil in de eieren wordt gevonden, moeten de boeren ze terughalen en laten vernietigen. Pas als de stallen weer schoon zijn en de legkippen niet meer besmet zijn met het giftige stofje, mogen ze weer eieren verkopen.

Waarom kiezen sommige boeren ervoor hun kippen te ruimen?

Boeren rekenden uit dat ruimen goedkoper is dan hun kippen in leven houden. Kiezen ze toch voor dat laatste, dan moeten hun kippen op dieet. Daarmee raken ze vet én het gif kwijt. Maar dat duurt wel een tijdje. Zeker voor oude kippen, die over een paar weken al naar de slacht gaan, heeft dat diëten dan weinig zin.

Check je ei op.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Kunstenaar broedt eieren uit of Giftige gasten in Naturalis.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren