27 doden bij treinbotsing Italië: fout van stationschef

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Deze week botsten twee treinen op elkaar in Italië. Het gevolg: bijna dertig doden en veel gewonden. Nu blijkt dat de botsing best voorkomen had kunnen worden. Een onoplettende stationschef gaf per ongeluk groen licht aan een trein die nog helemaal niet mocht vertrekken. Eh, hoe krijg je dát voor elkaar? 

In Zuid-Italië, tussen de steden Corato en Andria, botsten dinsdagochtend twee treinen op elkaar. Zeker 27 passagiers overleefden het niet, vijftig andere mensen raakten gewond. Een paar zelfs heel ernstig gewond. De meeste doden en gewonden zaten in de eerste twee wagons van de treinen. En daar is nu bijna niets meer van over. Gek is dat niet, als je je bedenkt dat de treinen allebei op volle snelheid reden op het moment dat ze met elkaar botsten.

Geschrokken
Veel Italianen zijn erg geschrokken. 'Het is net alsof er een vliegtuig is neergestort', schreef de burgemeester van een dorpje in de buurt van de botsing op zijn Facebook-pagina.

Graziano Delrio, de minister van Transport, reisde dinsdagmiddag meteen naar de plek van het ongeluk. Hij beloofde dat uitgezocht gaat worden hoe het zo fout kon gaan.

Reconstructie
Een team van onderzoekers is daar al sinds dinsdag druk mee bezig. Maar de Italiaanse krant La Stampa maakte in twee dagen tijd zelf een reconstructie. De redactie ontdekte dat er door vertraging dinsdag drie treinen over een traject reden waarop normaal gesproken maar twee treinen rijden. Die derde trein vertrok precies op het verkeerde moment.

En daar moét natuurlijk iemand verantwoordelijk voor zijn. Uiteindelijk kwam de krant uit bij Vito Piccarreta, de stationschef van het station in Andria. Hij vertelde: ‘Ik heb het sein op groen gezet, dus in feite heb ik die derde trein laten vertrekken.’ Hoe dat zomaar kon gebeuren? Piccarreta weet het niet precies. ‘Die vertragingen zorgden voor verwarring.’

Piccarreta voelt zich schuldig, maar hij vindt dat hij niet de enige verantwoordelijke is voor de botsing. Hij vindt dat de stationschef van Corato ook beter had moeten opletten. ‘Hij had kunnen zien dat er een trein uit de andere richting aan zou komen, terwijl er op zijn station net een trein was vertrokken’, vertelt hij in het interview met de Italiaanse krant.

Eérst onderzoek
Of Piccarreta ook echt schuldig is, staat officieel nog niet vast. Het onderzoeksteam van de Italiaanse justitie maakt eerst zelf zijn onderzoek af voordat ze zomaar een schuldige aan gaat wijzen. Experts praten met zo veel mogelijk mensen die in de twee treinen hebben gezeten. Ook wordt onderzocht waarom het spoor nog niet was opgeknapt. Het is namelijk heel oud en een beetje vernieuwing had geen kwaad gekund. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren