Razende recordpoging: springen zonder parachute

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Zou jij het durven: uit een vliegtuig springen zonder parachute? De Amerikaanse Luke Aikins wel. Vandaag gaat-ie het doen. Dan springt hij vanaf acht kilometer hoogte naar beneden. Als alles goed gaat, wordt hij opgevangen in een levensgroot vangnet. 

Parachutespringen vindt Aikins niet eng meer: hij maakte al meer dan 18.000 sprongen. Hij zette drie wereldrecords op zijn naam, deed spectaculaire filmstunts en vond allerlei nieuwe technieken uit waarmee parachutespringen makkelijker en veiliger werd.

Landen in een flytrap
Dit weekend gaat hij nog nét een stapje verder. Zijn plan is om op acht kilometer hoogte uit een vliegtuig te springen. Zonder parachute, zonder wingsuite, mét zuurstofmasker. Tijdens zijn val, die ongeveer twee minuten duurt, stuurt hij met zijn lichaam.

Met tweehonderd kilometer per uur raast hij naar beneden en ondertussen moet hij op tijd zorgen dat hij de landplaats ziet. Die landplaats is een groot net – een flytrap – van dertig bij dertig meter.

GPS
Om zeker te weten dat hij die flytrap op tijd spot, krijg hij aanwijzingen via een headset. Met een GPS-systeem wordt hij nauwkeurig gevolgd tijdens de sprong. Het net is geen trampoline-achtig ding: dan zou Aikins terug omhoog worden gekaatst. Zodra Aikins valt, rolt het net verder uit zodat hij naar beneden valt zonder dat het pijn doet.

Luke Jumps from 65ft into net with secondary net in place.

Geen grapje
Aikins onderschat de sprong niet. ‘Springen zonder parachute: dat is geen grapje. Ik neem het heel serieus’, vertelt hij in een Amerikaanse talkshow. Al maanden is hij aan het trainen. Door zelf alvast een paar sprongetjes te maken vlak boven het net en door zware dummy’s uit een vliegtuig te gooien. Ook fitnesst hij intensief en volgt hij windkrachttraining. En hij krijgt hulp van een psychiater.

Inmiddels is Aikins echt zenuwachtig. ‘Maar het zou gek zijn als ik dat niet was', vindt hij. Zelf is hij overtuigd dat alles goedkomt. 'Ik heb het allerbeste stuntteam. Samen maken we dit waar', schreef hij laatst op Facebook. 

Recordpoging
Als hij zaterdag veilig in het net belandt, is hij de eerste persoon die ooit uit een vliegtuig sprong zonder parachute. Een nieuw record. 'Ik hoop dat ik kan laten zien dat je met de juiste voorbereiding dingen kunt doen die we voor onmogelijk houden', zegt hij.  

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren