helikopter ontsnapping gevangenis

De ontsnappingspoging per helikopter die mislukte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het klinkt als een spannende film: jonge criminelen die hun leider met een gekaapte helikopter willen bevrijden uit de gevangenis. De jongens deden een dappere poging, maar die liep uit op een fiasco.

Wat zit er achter dit duizelingwekkende verhaal en waarom mislukte de ontsnappingspoging? Vijf vragen.

1. Wie zitten er achter dit plan?

Een groep van vijf of zes jonge - de jongste was pas 19 jaar - Amsterdamse criminelen. Ze wilden hun leider, de zware jongen Benaouf A., helpen ontsnappen uit de gevangenis. 

2. Hoe wilden ze Benaouf A. uit de gevangenis bevrijden?

De jongens huurden een helikopter bij een verhuurbedrijf. Daarmee zouden ze naar de gevangenis in Roermond vliegen. Op dat moment zou hun leider klaarstaan op de luchtplaats. Met een autoband aan een touw zou Benaouf A. in de heli worden getakeld. Tenminste, áls het allemaal volgens plan was gegaan...

3. Maar waarom is die poging dan mislukt?

Eén van de jongens wilde een helikopter huren bij een verhuurbedrijf. Hij wilde per se een heli voor 4 personen, maar deed wel alsof het een romantisch uitje was voor zijn vriendin. Daarnaast wilde hij opstijgen vanaf het heli-platform Heythuijsen in Limburg, ver weg van hun woonplaats Amsterdam. Vreemd en onnodig duur, dachten de mensen van het verhuurbedrijf. Ze schakelden daarom de politie in.

onderzoek politie helikopter

4. Hebben ze nog wel een poging gedaan?

De politie heeft de jonge mannen dagenlang gevolgd, al voordat ze de operatie konden uitvoeren. Zo ontdekten ze waar de criminelen hun wapens hadden opgeslagen en dat ze met dure gestolen auto's wilden wegkomen na de poging. 

Op 11 oktober 2017 komt één van de jongens de helikopter huren. Hij checkt in bij een undercover politieagent, die is verkleed alsof hij bij het verhuurbedrijf werkt. Niet veel later wordt hij overmeesterd. Ook op andere plekken worden de jonge mannen aangehouden. Zij worden verdacht van medewerking aan het plan. Eén persoon die meewerkte als chauffeur, is door de politie doodgeschoten toen hij probeerde weg te komen.

5. En nu?

Van de zeven verdachten die nu vastzitten, verschenen deze week de eerste vijf voor de rechtbank. Zij worden verdacht van 'poging tot kaping'. De leider om wie het allemaal ging, Benaouf A., wordt als medeplichtig gezien bij de 'helikopterzaak'. Hij is overgebracht naar een Extra Beveiligde Inrichting in Vught. De kans dat A. nog eens echt ontsnapt, is dus klein.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Gevangen drugsbaron hamerde zich een weg naar buiten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren