Childish Gambino This Is America

De verborgen boodschappen van This Is America

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Grote kans dat jij This Is America al bent tegengekomen. De vrolijke en tegelijk gitzwarte videoclip brengt nogal wat teweeg. Maar wat wil rapper Childish Gambino met zijn nummer zeggen?

Op vijf mei verscheen This Is America op internet. Op YouTube was de video binnen dezelfde dag al meer dan zestien miljoen keer bekeken. En als we dit schrijven staat de teller al op 126 miljoen.

Boodschappen

Het is geen video die je na één keer kijken helemaal snapt. Er zitten verschillende verstopte boodschappen in. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal best vrolijk. We zien een superblij kijkende man die een catchy nummer zingt en rapt, terwijl hij een gek dansje doet. Maar ook schiet hij onverwacht een man dood en later een heel gospelkoor. Waarom?!

Gruweldaad

Kijk je vaker, dan wordt meer duidelijk. Het líjkt vrolijk, maar op de achtergrond gebeuren verschrikkelijke dingen. De aanslag op het koor is een verwijzing naar een schietpartij in een kerk in Charleston in 2015 waarbij negen doden vielen. Gambino danst na zijn gruweldaad vrolijk door. Alsof er niets aan de hand is.

Slaaf

Maar er is meer. Zo zien sommigen in het 'gekke dansje' van Donald Glover (de rappers echte naam) een verwijzing naar Jim Crow, een karikaturaal typetje van een Amerikaanse slaaf uit het liedje Jump Jim Crow  (1828).

Wapens

En is je al opgevallen dat alle wapens in de video met zorg worden vastgepakt (namelijk met een fluwelen doekje), terwijl de mensen die worden vermoord, voor oud vuil worden achtergelaten of weggesleept?

Zo stipt This Is America onderwerpen als rassenhaat en wapengeweld aan. En lijkt het alsof hij ons vraagt: willen we allemaal écht zorgeloos doorleven en dansen, terwijl dit allemaal ook gebeurt? Heb je ‘m nog niet gezien? Kijk en ontdek zelf, want er zit nog veel meer in...

Childish Gambino - This Is America (Official Video)

Anderen lazen ook: Stromae is terug - en hoe!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren