7 feiten en fabels over linkshandigen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Hoera! Vandaag vieren alle linkshandigen feest. Het is namelijk Linkshandigendag. Er bestaat veel kletspraat over mensen die liever hun linker- dan hun rechterhand gebruiken. Wat is daar eigenlijk van waar? 7Days zet het voor je op een rij.

1. Linkshandigen zijn beter in wiskunde. 
FEIT - De link tussen linkshandigheid en wiskunde-skills is vorig jaar onderzocht. Britse onderzoekers lieten duizenden links- en rechtshandigen tussen de zes en zeventien jaar ingewikkelde wiskundeopdrachten maken. Linkshandigen maakten die opdrachten vaak wat beter. Vooral in opdrachten waarin een moeilijk probleem moest worden opgelost, maakten ze minder fouten. 

2. Linkshandigen hebben een voordeel met sport. 
FEIT - Sporten als boksen, honkbal en tennis gaan linkshandigen vaak beter af. Ze reageren nét wat sneller. En omdat sporters vaak gewend zijn om tegen een rechtshandige tegenstander te spelen, kunnen linkshandigen hun tegenstanders behoorlijk verrassen. Dezelfde beweging kan met je andere hand namelijk heel anders uitpakken. 

3. Linkshandigen zijn creatiever.
FABEL - Hersenwetenschappers vermoeden dat mensen die hun linkerhand gebruiken een beter ontwikkelde rechterhersenhelft hebben. Dat is de helft die creatief kan denken. Toch is het nog niet gelukt aan te tonen dat dit écht zo is. Wel ontdekten hersenwetenschappers dat de hersenen van linkshandigen er anders uitzien dan die van rechtshandigen. 

4. Linkshandigen zijn beter in het oplossen van problemen. 
FEIT - Scharen, telefoons, blikopeners, maatbekers: ze zijn allemaal gemaakt voor rechtshandigen. Ben je links, dan moet je altijd creatieve oplossingen bedenken om je aan te kunnen passen aan de rechtshandigenwereld. Daarvan leer je al heel jong oplossingsgericht denken. 

5. Er bestaan geen linkspotige dieren. 
FABEL - Bijna alle dieren hebben een voorkeur voor rechts of links. Let maar eens op: jouw hond geeft altijd een pootje met dezelfde poot. Wat wel opvallend is, is dat het aantal linkspotige dieren ongeveer even groot is als het aantal rechtspotige dieren. Bij mensen is die verdeling anders: maar tien procent kiest voor links. 

6. Linkshandigen denken sneller. 
FEIT - Linkshandigen hebben betere verbindingen tussen hun rechter- en linkerhersenhelft en gebruiken ze vaak allebei. Daardoor kunnen ze informatie sneller verwerken en zijn ze beter in multitasken. Dat blijkt uit een groot Australisch onderzoek uit 2006. 

7. Jongens zijn vaker linkshandig dan meisjes. 
FEIT - Iets meer jongens dan meisjes gebruiken hun linkerhand. Dat berekende het CBS. Ook gebruiken jongens vaker allebei hun handen. Hoe dat komt, weten onderzoekers niet precies. 

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens De 20 grootste struggles van linkshandigen of Linkshandigendag: om de voordelen van links zijn te vieren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren