Spoedcursus boeddhisme ter ere van jarige boeddha

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Hoera! Boeddha zou dit weekend 2560 jaar oud zijn geworden. Ter ere van zijn verjaardag krijgen veel kinderen in Zuid-Korea op dit moment een spoedcursus boeddhisme. Ze moeten veertien dagen lang leren in een tempel. Wat weet jij eigenlijk van het boeddhisme af? Hieronder lees je de nóg snellere variant op de Koreaanse spoedcursus. 

Het woord Boeddha is eigenlijk geen naam, maar een titel
Het betekent zoiets als 'hij die wakker is'. Deze titel werd voor het eerst gegeven aan Siddharta Gotama, een prins die heel lang geleden in Nepal leefde. Hij woonde in een prachtig paleis en kende alleen maar rijkdom en luxe. Toch vroeg hij zich af waarom er verdriet in de wereld bestond. Waarom zijn er dingen als ouderdom, ziekte en dood?

Om die vragen te beantwoorden besloot hij zijn luxe leventje achter zich te laten en de wijde wereld in te trekken. Tóch lukte het niet om antwoorden te vinden. Totdat hij op een dag onder een boom neerplofte. Hij besloot te blijven zitten tot hij antwoorden had op zijn vragen. Uiteindelijk zag hij het ‘licht’: de oplossing van hoe wij gelukkig kunnen worden. Hoe we ellende uit de wereld kunnen helpen.

Al op de allereerste dag van de cursus worden de kinderen kaalgeschoren. Het kaalscheren is een ritueel voor boeddhisten en staat symbool voor het opgeven van je luxe leventje en het binnentreden van een nieuwe gemeenschap. 

Boeddha: ‘Ellende los je op door te stoppen met verlangen’
Simpel: pijn en verdriet ontstaan doordat we ons hechten aan dingen. Dat moeten we dus proberen te voorkomen. We moeten stoppen met het willen van dingen. Kan dat? Boeddha denkt van wel.

Hoé dan? Door niet in één ‘ik’ te geloven, want zoiets bestaat helemaal niet. In feite ben je als mens helemaal niets. Dat kun je merken door te mediteren. Dat betekent dat je je concentreert op de leegte in jezelf. 

Het uiteindelijke doel: bevrijd worden van je eigen ‘ik’
Dat kan niet alleen door te mediteren. Het kan ook door dingen voor anderen te doen. Of voor dieren. Daardoor ben je niet met jezelf bezig en dat is wat uiteindelijk telt. Door op een bepaalde manier te denken en te leven, bereik je zo uiteindelijk verlichting. Op die manier is het boeddhisme geen godsdienst, maar een levenswijze. Logischerwijs is Boeddha dus ook geen God. 

Tussendoor is er ook best een beetje tijd voor plezier. Op een geïmproviseerd voetbalveldje speelt een aantal jongens een potje voetbal. 

Belangrijk is dus: verschillen tussen mensen hebben te maken met hoe JIJ handelt  
Karma, heet dat. Dat betekent dat jouw toekomst wordt bepaald door jouw verleden. Wie jij bent heeft weinig te te maken met hoe jij bent opgevoed of wat voor karakter jij hebt. Nee, je bent helemaal zélf verantwoordelijk voor wie je bent. Door bepaalde dingen te doen, of juist te laten. En als er iets mis gaat kun je nooit de schuld bij een ander leggen. Je krijgt dan wel te maken met een ‘slecht’ karma. Maar geen nood: je kunt je foutjes zelf weer oplossen. Ook daar heb je geen Boeddha voor nodig! 

En nog meer tijd voor plezier: de kinderen werden meegenomen naar een groot pretpark in Seoul en maakten een ritje in de achtbaan. Mét panda-hoofdbanden op hun hoofden. 

Het boeddhisme is vooral een 'oosterse' levenswijze 
En verspreid over de hele wereld volgen op dit moment zo'n 400 miljoen mensen deze levenswijze. In Thailand is meer dan 90 procent van de bevolking boeddhistisch. Niet heel gek, want het boeddhisme is in dit land een staats'godsdienst’. Ook in landen rondom Thailand, zoals Cambodja en Myanmar, zijn de meeste mensen boeddhist. In Nederland en België vind je maar weinig boeddhisten, maar de levenswijze wordt hier wel steeds populairder. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren