Het gezoem zat? 7 tips tegen muggen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Help! De combinatie van warm weer en de vele regen die eerder deze maand viel, zorgt voor een ware muggenplaag in ons land. Er zoemen er nog véél meer rond dan vorig jaar. Hoe voorkom je dat je onder de jeukende, rode bultjes komt te zitten? Zeven tips. 

1. Géén water
Muggen houden van water. Het liefst leggen ze hun eitjes in ondiep water dat stilstaat. Tsja, die vijver in de achtertuin is moeilijk te verplaatsen. Maar check ook eens je dakgoot (pas op, kukel er niet vanaf). Ligt-ie vol met water? Maak hem dan schoon.

Check ook de gieter: zorg dat daar geen water in blijft staan. Of in die emmer in de tuin. Ook daar komen muggen op af! 

2. Not-done: plakzweet en warmte
Ga ’s avonds niet sporten. Plakzweet en warmte vinden muggen namelijk heerlijk. Als je na een rondje hardlopen doucht en in bed ploft, is de kans groot dat je lek geprikt wordt. Als je intensief wilt sporten, kun je beter vroeg opstaan. Pluspunt: dan is het ook nog lekker koel!

3. Zoet bloed? Onzin!
De één wordt heel vaak gestoken, de ander nooit. En dat zou komen door ‘zoet bloed’. Maar eh, dat bestaat écht niet. Muggen kunnen extreem goed ruiken en gaan af op jouw lichaamsgeur. Het ene geurtje vinden ze lekkerder dan het andere.

Zoete geurtjes vinden ze héél erg lekker. Spuit daarom geen bloemetjesparfum op. Met een geurkaars of een citroenplant kun je proberen jouw kamer heel sterk te laten ruiken. Zó sterk, dat de muggen jouw lichaamsgeur niet meer kunnen ruiken.

4. Alles dicht of doorwaaien
Heel simpel maar ook héél belangrijk: zorg dat je ramen en deuren dicht zijn. Ja, dat kan heel warm zijn! Als je ze liever open wilt laten staan, kun je ook een klamboe kopen.

Ook slim: zet de ventilator aan. Op die ene heel hongerige mug na misschien zullen de beestjes met windkracht tien écht niet kunnen blijven zitten.

5. Licht-fabeltje
Ben jij ervan overtuigd dat muggen op licht afkomen? En durf jij daardoor zelfs het kleinste lichtje niet meer aan te doen zodra het donker is? Onderzoekers zeggen dat het licht-verhaal een fabeltje is. Muggen kunnen prima hun weg vinden in het donker. 

6. Muggengadgets
Er bestaan armbanden die naar iets ruiken wat muggen niet lekker vinden. En stekkers die je in het stopcontact steekt om muggen weg te jagen. Ook kan je een muggenapp downloaden. Zet je zo’n app aan, dan maakt je telefoon een nacht lang een heel hoog geluid dat jij niet kunt horen. Muggen zouden er juist van schrikken.

Of het echt werkt? Nederlandse muggenexperts zeggen van niet. Maar het is het proberen waard, toch?

7. Toch geprikt?
Probeer niet te krabben, gebruik een zalfje van de drogist of dep wat azijn op je muggenbult. Als-ie erg groot is, kan het helpen om te koelen. 

Toch regelmatig last van muggen in je slaapkamer? Dan herken je deze 5 fases van de nachtelijke strijd tegen de mug vast ook.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren