rouwen verhuizing

Hoe rouw je om... een verhuizing?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Deirdre Enthoven
Deirdre
Enthoven

Rouwen doe je als iemand van wie je hield, is overleden. Maar ook als je op een andere manier te maken krijgt met verlies. Rouwdeskundige Gertie Mooren bespreekt verschillende soorten rouw, geeft tips hoe je er zelf mee om kunt gaan, en vertelt hoe je iemand kunt steunen die in de rouw is. Vandaag: hoe rouw je om een verhuizing?

Als je ouders gaan verhuizen, en zeker als het een andere stad en dus ook nieuwe school betekent, kan dat voor kinderen traumatisch zijn. Vooral voor pubers zijn de effecten vaak groot. Als jongere heb je meestal veel vrienden gemaakt die ook steeds meer een rol spelen in je leven. Daar abrupt afscheid van moeten nemen, kan leiden tot een gevoel van rouw. Je mist je vertrouwde omgeving, je vrienden, je veilige basis.

Afscheid

Zoals bij elke vorm van rouw is het van belang dat je je gevoelens toelaat, en liefst ook deelt. Het is normaal dat je je verdrietig, boos en zeker ook machteloos voelt. Jij hebt deze beslissing tenslotte niet genomen. Voor het verwerkingsproces van een verhuizing is het belangrijk dat je goed afscheid neemt. Van je huis, van de fijne plekken waar je graag komt, en zeker van je vrienden. Maak veel foto’s, en verzamel alle contactgegevens goed, zodat je op afstand contact kunt houden.

Heilig

Jongeren zijn soms geneigd om zich in een nieuwe, onbekende omgeving terug te trekken, maar daarmee maak je het voor jezelf niet leuker. Voorkom dat je je ‘oude’ leven heilig verklaart. Het gevoel dat alles daar beter, leuker en mooier was, helpt je niet iets te maken van het nieuwe leven.

Zelfvertrouwen

Misschien scheelt het om te weten dat de effecten van een verhuizing op de langere termijn vaak positief zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je door een verhuizing leert omgaan met moeilijk situaties en zelfvertrouwen opbouwt als je merkt dat je ergens opnieuw kunt beginnen.

Heb jij een vriend of vriendin die gaat verhuizen?

Niet doen: Als een goede vriend of vriendin gaat verhuizen betekent dat voor jou ook een verlies. Het is dus net zo goed voor jou van belang dat jij je gevoelens de ruimte geeft. Cijfer jezelf niet weg, maar voorkom ook dat je samen gaat zwelgen in het verdriet. Om straks niet alleen te staan, laten jongeren iemand die gaat verhuizen soms vallen en richten zij zich vast op nieuwe vrienden. Begrijpelijk, maar daarmee wordt het proces voor die vriend of vriendin nog moeilijker.

Wel doen: Probeer samen over je gevoelens te praten. Deel wat jij moeilijk vindt, en vraag naar wat er bij de ander speelt. Misschien kunnen jullie een mooi afscheidsritueel bedenken? En weet: iemand die verhuist verdwijnt niet helemaal. Verzin samen manieren hoe je de vriendschap op afstand voor kunt zetten.

Anderen lazen ook: Rouwen om een dierbare, hoe doe je dat? of Rouwen om een relatie die uitgaat, hoe doe je dat?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten