eindexamen tips voorbereiding spullen examens
Blog

Dé 7 items waarmee je je examentijd overleeft

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Help, eindexamens! Raak je al compleet in de stress? Nergens voor nodig. Als je de afgelopen jaren enigszins hebt opgelet en de afgelopen weken hebt geleerd, is de kans dat je zakt vrijwel nihil. En met deze 7 must-have spullen wordt het overleven van je examentijd al helemaal een makkie. 

1. Een aftellijst

Of je nu voor een aftel-app op je telefoon, potloodkruisjes op de muur of een zelfgemaakte scheurkalender kiest: zorg dat je de examendagen ergens mee kunt aftellen. En elke dag flink kunt krassen als je weer een examensessie of leermarathon erop hebt zitten. Nog twintig dagen tot de ultieme vrijheid, negentien, achttien... 

2. Je allerchillste joggingbroek

Er tijdens je eindexamens tiptop uitzien? Doe geen moeite. Je gaat je in zo'n zweterige gymzaal bomvol op de millimeter verschoven tafeltjes heus niet prettiger voelen in een minirok of je knellende hipsterbretels. Draag deze weken alleen maar wat écht lekker zit. Je beste vrienden hebben je ongetwijfeld al eens onflatteuzer gezien. En de rest van de school? Die zie je hierna toch nooit meer. 

3. Een smartphone-oplader of powerbank

Uiteraard zet je je smartphone straks twee á drie uur per dag op stil. Maar geloof ons: die batterijbesparing zal ruimschoots verloren gaan door de bergen 'Vond jij vraag 3a ook zo ontiegelijk haatdragend moeilijk'-appjes en klaagtelefoontjes naar het LAKS. En wil je op weg naar huis je moeder vast bellen met de vraag of ze even cola wil halen en koudzetten (zie hieronder). Dus zorg je dat je je telefoon altijd en overal kunt opladen als 't moet!

4. Een superlieve moeder (of vader)

Over je moeder gesproken: die vindt het reuzespannend dat jij, haar poepsige poezelige kuikentje, eindexamen doet. Je vader idem. Ze zullen waarschijnlijk niks liever willen dan je vertroetelen in deze loodzware periode. Maak gerust schandelijk misbruik van, zelfs als de examens je hartstikke meevallen. De afwas? Geen tijd, je moet leren! De hond uitlaten? Pfff, geen puf! Wat jullie eten na je wiskunde-examen? Dat bepaal jij natuurlijk! Dit is hét moment om verzoekjes in te dienen en eindelijk bij hem/haar gedaan te krijgen wat je anders nooit lukt. Examen doe je (als het goed is) maar één keer in je leven en je hebt het zooo zwaar!

5. Een verse playlist (of twee, of drie, of zes)

Schuif vanavond héél even je studieboeken op zij om een verse playlist aan te maken. Of het liefst meerdere. Muziek is immers goed voor je brein en werkt ontspannend. Gun jezelf een upbeat joehoe-op-weg-naar-de-examenzaal-ik-kan-dit-playlist, een akoestisch weer-een-avondje-blokken-lijstje, een korte shit-ik-heb-alles-verpest-mijn-leven-wordt-een-hel-ik-eindig-als-putjesschepper-setje en tot slot een vrolijk upbeat oh-wacht-het-komt-allemaal-wel-weer-goed-ik-kan-alweer-een-beetje-lachen-reeksje. 

6. Junkfood

Tuurlijk moet je tijdens de komende weken gezond eten. Een brein werkt niet zonder brandstof en blablabla. Maar dat betekent niet dat jij jezelf na elk examen niet mag trakteren op chips of een chocoladekoek (of drie). Zolang je maar drie keer per dag gezond eet en jezelf geen ál te hoge suikerkick bezorgt (die worden namelijk altijd opgevolgd door een suikerdip. En dat wil je niet als je moet nadenken over periode-overstijgende historische contexten). Maak je niet al te veel zorgen als je even wat meer snoept dan normaal. Alles wat je er nu aansnaait, dans je er vlak na de uitslag waarschijnlijk weer vanaf. 

7. Een fietspomp en OV-chipkaart (met saldo)

Het is je de afgelopen vier, vijf of zes jaar vast nog nooit overkomen, maar er is weinig zuurder dan om 08.30 uur 's ochtends je fietsband zo plat als een dubbeltje aantreffen in de schuur als je om 09.00 uur moet aantreden voor je examen Duits. Of om 08.40 uur door glas rijden. Neem daarom het zekere voor het onzekere en houd een fietspomp en OV-chipkaart met saldo achter de hand. Zo kom je hoe dan ook op tijd op school. Weer een zorg minder! 

Meer examen-updates? In ons Liveblog Eindexamens 2016 houden we je op de hoogte over al het nieuws, onze blogs en andere slimme tips voor de examenperiode. Succes! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren