Blog

Gratis door het land, met een studenten-OV in je hand!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
niek
Niek
de Bruijn

Wanneer ik weer eens een naar de andere kant van het land ga, vertrouw ik op mijn grote gele vriend: de trein. Dat ik drie uur lang onderweg ben, neem ik voor lief. Met mijn studenten-OV reis ik voor niks!

Zonder blikken of blozen check ik in en uit op alle stations in Nederland. Ome DUO biedt me namelijk een passe-partout voor elke treinhalte.

Cadeautje van de staat

Omdat ik geen rijbewijs heb, is het openbaar vervoer mijn enige optie. Ik ben dan ook enorm blij dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het studentenreisproduct beschikbaar stelt voor iedereen die een voltijdopleiding doet. Ook als je nog geen 18 bent, en het maakt niet uit of je een mbo-, hbo-, of universitaire opleiding volgt. Maar het is natuurlijk niet helemaal gratis: alleen als ik binnen 10 jaar mijn diploma behaal, wordt het reisproduct een cadeautje van de staat. Een extra reden om toch maar naar mijn colleges te gaan!

Meereizen

Mijn colleges volgen of toch een dagje ‘zelfstudie’ inroosteren? Doordat mijn lessen niet verplicht zijn, kan ik makkelijk een keer spijbelen. Ik trommel wat vrienden die nog op de middelbare school zitten op om ergens heen te gaan met de trein, want ook zij mogen meereizen met mijn studentenreisproduct. In de daluren – op schooldagen van 0.00 uur tot 6.30, van 9 tot 16 uur en van 18.30 tot 0.00 uur – mag ik maximaal drie anderen meenemen. Zij reizen dan met 40% korting mee. We laten ons lunchpakketje ook maar thuis, want er zal vást wel ergens railcatering rondlopen...

Nachtnet

Na drie uur zonder zorgen te hebben gereisd, hebben we zin om uit te gaan. Maar wil je een avondje stappen, dan kun je beter een OV-fiets huren. Daar moet je overigens wél gewoon voor betalen. Het studentenreisproduct is namelijk niet geldig op het nachtnet van alle bus-, tram- en metrovervoerders. Dat wordt dan toch maar naar huis op een stalen ros. Al kan ik door al die bespaarde reiskosten makkelijk een hotelletje huren. Dan maar in het weekend terug naar huis, want ook dán reis je met korting. Het reisproduct blijft mijn ogen – en toegangspoortjes – maar openen!

Memes, gifjes en kattenfilmpjes. Niek (20) is vaak scrollend door een tijdlijn te vinden. Facebook, Instagram of YouTube: áls er maar wat te lachen valt! Deze journalist in spé blogt voor 7Days om meer ervaring op te doen voor zijn opleiding journalistiek.. Lees hier meer blogs van Niek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren