Blog

De 12 fases die je doormaakt als je telefoon bijna leeg is

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Niéts is erger dan een batterij die bijna leeg is. En hoera: het overkomt je altijd op de meest onhandige momenten. Iedere keer ga je - vlak voordat-ie ermee ophoudt - dezelfde fases door. Van ontkennen tot reanimeren tot die laatste procenten die nooit op lijken te gaan. Herken jij ze allemaal?

Fase 1: Je ontkent 
Het rode batterijtje: negeren. Meldingen over lage batterijpercentages: wegklikken. Wel doen: onverstoorbaar doortypen. Twintig Snapchats per minuut versturen. Non-stop Instagram refreshen en keihard video's streamen op 4G. Kan gewoon.

Fase 2: Nieuwe melding: '10% batterijlading over'
Je besluit de situatie serieus te nemen. Aaand go! Een wanhopige zoektocht naar de oplader is begonnen. Je kiepert je tas ondersteboven, terwijl je eigenlijk zeker weet dat je het ding er niet in hebt gestopt. Niet slim. De paniek slaat toe. 

Fase 3: Je doet een poging tot wegleggen van je telefoon
Je besluit dat het beter is als je je telefoon gewoon even niet meer gebruikt. Als er dan écht iets is, kun je met die paar procent batterij altijd nog bellen of een berichtje sturen. Maar zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet. De verleiding om nog één berichtje te sturen is ENORM. En nog één. En een fotootje. En voordat je het weet zit je middenin een gesprek.

Fase 5: Overlevingsmodus: aan
Je doet er ondertussen alles aan om je telefoon nog zo lang mogelijk in leven te houden. Met samengeknepen ogen staar je naar je schermpje, waarvan je de helderheid helemaal omlaag hebt gezet. Muziek luisteren is er niet meer bij. De vliegtuigstand gaat aan - en dan weer even uit. 

Fase 6: Van acht naar zes procent binnen één minuut
Oef! Het batterijpercentage blijft onverminderd teruglopen, en één ding weet je zeker: jouw telefoon gaat het niet lang meer volhouden. Dat komt hard binnen. Een paniekerig gevoel borrelt op in je onderbuik.  

Fase 7: Nog heel even contact 
Je beseft dat je, als je telefoon zo uitvalt, twintig hele minuten lang onbereikbaar bent. En dat je in die minuten heel belangrijke dingen kunt gaan missen. Je probeert te redden wat er nog te redden valt en stuurt paniekerig de allerlaatste, noodzakelijke berichtjes. En dingen als: 'TELEFOON BIJNA LEEG! HELP'. 

Fase 8: Lange laatste procenten
Hé, die laatste twee procent batterij gaat nu echt al heel lang mee. Misschien is dit het moment om even het weer van morgen te checken - want dat wilde je nog doen. En die belangrijke mail te sturen. En je reisplanner-app te updaten. En een nieuwe foto op Insta te...

Fase 9: Leeg. Je telefoon is echt leeg. 
Flits! Plotseling kleurt je telefoonschermpje dan toch zwart. Help! Paniekerig druk je op de thuisknop en probeer je ‘m opnieuw aan te zetten.Tevergeefs.


Fase 10: Je probeert te reanimeren 
Je schudt en blaast, maar het helpt niet. Misschien doet hij het weer even als je hem warm houdt onder je jas. Lieve woordjes tegen 'm brabbelt. Of meerdere knoppen tegelijkertijd indrukt. En hoera: hij start op! En knalt vervolgens nog harder uit als je enthousiast je toegangscode in wil toetsen. 
Fase 11: Wat nu? 
Zucht. Zit je dan, zonder telefoon. Offline, compleet onbereikbaar. Je voelt je in de steek gelaten. Terwijl de mensen om je heen blij op hun telefoontjes tikken en opgezogen worden in hun lichtgevende schermpjes, staar jij - met je telefoon nog in je handen - vertwijfeld voor je uit. Wat nu? 

Fase 12: Offline-ontdekkingen 
Als je over het hoogtepunt van je verveling heen bent ontdek je ook de positieve kanten van het offline-bestaan. Ja, echt! Dat de zon op je gezicht schijnt. Dat je in de trein ook sudoku's op kunt lossen om je reis door te komen. Dat dat oude vrouwtje tegenover je het óók allemaal zonder telefoon doet. Altijd. Misschien kun je wat overlevingstips aan haar vragen. 

Gitte (20) is dol op de geur van papieren kranten. Haar droom: er zelf ook voor één schrijven. En haar stukken illustreren. Volgend jaar hoopt ze haar diploma Journalistiek te behalen en die droom waar te maken. Mocht dat niet lukken, dan is ze vastberaden haar eigen ontbijtrestaurantje te beginnen. Met een zelfverzonnen menu van roereitjes met ketchup, kommetjes met fruit, yoghurt en muesli en wentelteefjes. Laten dat nu net haar drie favoriete ontbijtjes zijn.  Meer blogs van Gitte lees je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren