bakkerij blog
Blog

7 herinneringen aan jouw bijbaan in de supermarktbakkerij

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Heb jij op de broodafdeling van de supermarkt gewerkt? Dan heb je ongetwijfeld verdrietig taarten weggegooid en miljoenen kruimeltjes uit je oren getoverd. Speciaal voor jou: 7 herinneringen aan dit bijbaantje op een rij. Herken je ze?

1. Broodfabriekje spelen 
Bammetjes snijden, verpakken en stickeren: in het begin ging dat nog niet zo snel en soepel. Je wist niet hoe de snijmachine werkte, haalde verschillende soorten broden door elkaar en plakte de barcode steeds op de achterkant van de verpakking. Na een poosje oefenen werd je er beter in en begon je brood verpakken als een ware ontspanningsoefening te zien. Zó rustgevend, je hoefde er haast niet bij na te denken.

2. Langzaam verhongeren
Heerlijk, die geur van versgebakken broodjes en croissantjes op de broodafdeling. Behalve als je er wérkt. Dan zou je willen je je neus even uit kon zetten. Want het is haast niet te doen om vijf uur lang die geur te moeten ruiken maar helemaal niets te mogen eten. Om je shift vol te houden en je pruttelende maag gerust te stellen bedacht je al tijdens het werk wat je ging kopen als je klaar was. Een appelflap? Een kaasbroodje? 

3. Overal broodkruimels
Kruimels: tijdens het snijden van brood kropen ze in je schort, schoenen, sokken en de gaten van je spijkerbroek. In je haren, oren en zelfs in je néus vond je ze na afloop van je werkdag nog terug. 

4. Piepende ovens
Het geluid van de timers op de broodovens vergeet je niet zo snel. Althans, terwijl ik dit typ galmt het schelle stresspiepje van de oven nog door mijn hoofd. En in mijn onderbuik borrelt een gevoel van lichte paniek op. Omdat alle ovens vaak tegelijkertijd afgingen. 

5. Snacks verpakken
Klinkt niet zo moeilijk, ís het wel. Omdat je tijdens het verpakken de verleiding moet weerstaan er snel eentje in je mond te proppen. Maar ook omdat de nét iets te kleine, gladde zakjes ervoor zorgen dat je prachtig egaal bruin gebakken saucijzen-, kaas- en frikadellenbroodjes gegarandeerd verkruimelen. Zo zonde! 

6. Taarten weggooien
Niet één of twee taarten, maar soms wel tien of vijftien. Bijna over de datum of een beetje beschadigd. De eerste paar keer dat je de appeltaarten, aardbeienvlaaien en tompoezen uit het schap haalde en in een krat zette, voelde je je écht verdrietig. Zielige taarten. En zielige jij. Want mee naar huis nemen mocht je ze niet. 

7. De ontdekking van bevroren brood
Ooit dacht jij dat supermarktbrood écht vers was. Maar al tijdens je eerste week op de broodafdeling leerde je dat bijna ál het brood - en sowieso het brood dat daar uit de oven komt - eerst bevroren brood was. Knoerhard. IJskoud. Niets vers aan. En stiekem vond je dat een behoorlijke afknapper. 

Gitte (20) is dol op de geur van papieren kranten. Haar droom: er zelf ook voor één schrijven. En haar stukken illustreren. Volgend jaar hoopt ze haar diploma Journalistiek te behalen en die droom waar te maken. Mocht dat niet lukken, dan is ze vastberaden haar eigen ontbijtrestaurantje te beginnen. Met een zelfverzonnen menu van roereitjes met ketchup, kommetjes met fruit, yoghurt en muesli en wentelteefjes. Laten dat nu net haar drie favoriete ontbijtjes zijn. Meer blogs van Gitte lees je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren