Ben jij een eigenwijze aap of een verlegen vis?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000064
Van onze kennissponsor

Maak jij nieuwe vrienden alsof het niks is, of kijk je liever de kat uit de boom? Sta je op een feestje als eerste op de dansvloer, of verschuil je je de halve avond op de wc? We hebben allemaal zo onze karaktertrekjes. Maar van een eigenwijze aap of een verlegen visje had je vast nog nooit gehoord. Toch blijken ook alle dieren zo hun persoonlijkheid te hebben, blijkt uit onderzoek van onder andere Universiteit Leiden.

Dat geen mens hetzelfde is, weten we al duizenden jaren. Psychologen hebben de verschillen tussen persoonlijkheden samengevat in ‘the big five’: openheid, zorgvuldigheid, extraversie, inschikkelijkheid en emotionele (in)stabiliteit. Alles wat de karakters van mensen verschillend maakt, hangt ergens onder die vijf thema’s.

Maar pas in de laatste decennia blijkt uit steeds meer onderzoek dat ook een koe niet zomaar een koe is, en een kat niet gewoon een kat. Sterker nog: zelfs zebravisjes – beestjes van zo’n drie centimeter die in veel aquaria rondzwemmen – hebben allemaal een eigen karakter.

Koolmees met karakter

Toen bioloog Jane Goodall in de jaren zestig concludeerde dat chimpansees allemaal een eigen persoonlijkheid hadden, kreeg ze nog veel kritiek van collega’s. Bekeek ze het niet teveel vanuit een menselijk perspectief? Maar in de halve eeuw daarna inspireerde haar werk een heleboel andere biologen en kwam vast te staan dat mensen en dieren meer op elkaar lijken dan we altijd dachten.

Dieren blijken in dezelfde situaties verschillend te reageren, op basis van hun persoonlijkheid. Zet koolmeesjes in een nieuwe omgeving met een aantal bomen en een brutaal type zal al die bomen gaan verkennen, terwijl zijn verlegen vriendje gewoon op één plek blijft zitten. Niet zo gek dat die laatste ook minder snel nieuwe vrienden maakt.

Net mensen

Met allerlei testen hebben onderzoekers aan de Universiteit Leiden de karakters van bijvoorbeeld honden, katten, eekhoorns, vogels, vissen en octopussen al onderzocht. Dat gebeurt nu aan de hand van vijf persoonlijkheidskenmerken: verlegen-brutaal, verkenning-vermijding, activiteit, agressiviteit en sociaal gedrag. Het is steeds weer zoeken naar een handige proef. Bij die kleine zebravisjes ging het om een aquarium met twee ‘vakken’, waarbij alle visjes in het eerste werden geplaatst. Toen daarna het luikje naar de tweede ruimte werd geopend, gingen de brutaalste vissen er meteen doorheen, terwijl de verlegen visjes pas een stuk later volgden. Hoe groot of klein ook, dieren hebben een eigen persoonlijkheid. Wat dat betreft zijn het net mensen.

 

Vind je dit interessant nieuws? Dan is de studie Biologie aan de Universiteit Leiden jou misschien wel op het lijf geschreven: Kom langs op de meeloopdag »

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden